Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Guma tragakanta

guma tragakantowa
guma tragakantowa
Stara cena:49.00PLN *
Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
*Cena przed promocją
Najniższa cena z 30 dni :20.00PLN
Towar niedostępny

Natura obdarza człowieka wieloma użytecznymi substancjami. Jedną z nich jest guma tragakantowa, pozyskiwana z krzewów gatunku „tragakant astragalus”, które należą do rodziny motylkowatych. Aby mogły być one wykorzystane w tym celu, muszą być żywe, a nie ścięte. Z ponad dwustu podgatunków do zbiorów używa się zaledwie kilkunastu. Rosną one zazwyczaj na terenie Turcji, w jej południowo-wschodnich, górzystych rejonach, ale także w  Zakaukaziu i Turkmenistanie. Ogromna część produkcji tego wyrobu umiejscowiona jest jednak w Iranie.

Z czego składa się guma tragakantowa?

Mówiąc o gumie tragakantowej, należy wspomnieć o tym, że przynależy ona do polisacharydów, co oznacza, że oprócz rozpuszczającej się w wodzie tragakantyny zawiera także w sobie cukier prosty. W jej strukturach znajdują się również obojętne oraz kwaśne węglowodany. Ten surowiec najczęściej spotykany jest w formie proszku, płatków lub kawałków żywicy. Występuje w takich kolorach jak między innymi biały, kremowy i żółty, a także czerwony i brązowy, które to odcienie określane są w tym przypadku jako techniczne.

Zastosowanie gumy tragakantowej

Proponowana przez nas guma tragakantowa wyróżnia się brakiem wyraźnego zapachu oraz smaku. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako dodatek spożywczy i wykorzystywana jest jako substancja wiążąca i stabilizująca. Używa się jej na przykład w kremach, peelingach i emulsjach, gdzie odpowiada za przedłużenie trwałości oraz maskuje ich podstawowy smak i zapach. Powstrzymuje również proces rozwarstwiania się kosmetyków.

Inną cechą gumy tragakantowej jest to, że utwardza się po wystawieniu na wpływ powietrza. Dołącza się ją więc na przykład do masy cukrowej, by przyspieszyć proces jej schnięcia. Stosuje się ją też w innych produktach przemysłu cukierniczego. Pojawia się ponadto w mieszankach ziołowych. W spisie dozwolonych substancji dodatkowych figuruje jako E413, co oznacza, że w praktyce można dodawać ją do wyrobów bez ograniczeń, aż do uzyskania oczekiwanego efektu technologicznego. Odznacza się bardzo gęstą, żelową konsystencją i bywa bazą na przykład do mieszanek z dodatkiem glinki czy barwników.

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz
Ocena: