Pomarańcza niedojrzała
Pomarańcza niedojrzała 50g
Producent: Ekoherba
Skórka pomarańczy, szczególnie niedojrzałych owoców, może mieć pewne właściwości lecznicze. Oto kilka z nich:
-
Bogactwo witamin: Skórka pomarańczy zawiera większość witamin, które można znaleźć w owocach, takich jak witamina C, witaminy z grupy B (takie jak tiamina, ryboflawina i niacyna) oraz witamina A. Witamina C jest znana ze swojej roli w wzmocnieniu układu odpornościowego, a witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
-
Zawartość antyoksydantów: Skórka pomarańczy jest bogata w związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak flawonoidy i polifenole. Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą powodować uszkodzenie komórek i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
-
Właściwości przeciwzapalne: Badania sugerują, że składniki obecne w skórce pomarańczy mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne. Związki takie jak limonoidy i hesperydyna, które można znaleźć w skórce pomarańczy, mogą pomagać w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.
-
Wspomaganie układu pokarmowego: Skórka pomarańczy może mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zawiera naturalne błonnik, który pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i poprawia funkcjonowanie jelit. Ponadto, związki obecne w skórce pomarańczy mogą wspomagać produkcję enzymów trawiennych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Suszone owoce gorzkiej pomarańczy mogą posłużyć do przygotowania naparu, jako dodatek do herbaty, jako aromat do wina, nalewki lub likieru oraz jako gorzko-kwaśna przyprawa do potraw rybnych, mięsnych, orientalnych, czy meksykańskich.
po terminie
Komentarze
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.