Pączki sosny
Pączki sosny 100g
Producent: Rafex
Właściwości:
Pąki sosny są często stosowane w medycynie naturalnej ze względu na ich właściwości lecznicze. Oto niektóre z nich:
-
Wspierają układ oddechowy: Pąki sosny zawierają olejki eteryczne, które mają właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne. Mogą pomóc złagodzić objawy astmy, zapalenia oskrzeli i kataru.
-
Poprawiają trawienie: Pąki sosny zawierają błonnik, który może pomóc w regulacji trawienia i poprawie perystaltyki jelit.
-
Działają przeciwbakteryjnie: Pąki sosny zawierają fitoncydy, które mają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Mogą pomóc w walce z infekcjami bakteryjnymi i grzybicznymi.
-
Poprawiają kondycję skóry: Pąki sosny są bogate w witaminę C, która jest ważna dla zdrowia skóry. Mogą pomóc w poprawie elastyczności i jędrności skóry.
-
Poprawiają nastrój: Pąki sosny zawierają flawonoidy, które są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Mogą pomóc w redukcji stresu i poprawie nastrоju.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Napar: 2-3 łyżki rozdrobnionych pączków zalać 2 szklankami wrzącej wody lub wrzącego mleka, zaparzać przez 20 minut, przecedzić. Osłodzić miodem. Pić kilka razy dziennie po 100-200 ml. Czysty napar z pączków stosować do okładów na stawy, owrzodzenia, trudno gojące się rany, ropnie i pryszcze. Odwar z pączków sosny – pół łyżki pączków zalać szklanką gorącej wody i gotować na małym ogniu pod przykrycie przez 5 minut. Następnie odwar odstawić na 15 minut, przecedzić i pić 2-4 razy dziennie po 1-3 łyżek po jedzeniu. Odwar taki ma działanie wykrztuśne, pomaga w kaszlu, przeziębieniu i przy zapaleniu oskrzeli. Syrop z pączków sosny – 50 pączków sosnowych i zalać 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodać pół litra miodu i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewać jeszcze 10 minut. Odstawić do przestygnięcia, przecedzić i przelać do ciemnym buteleczek lub słoiczków, przechowywać w chłodnym miejscu. Syrop taki jest środkiem zapobiegającym przeziębieniu, ma działanie wzmacniające.
Komentarze
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.