Maricha
Maricha 100g
Ayurveda everest
Skład
nardostachys jatamansi, ocimum sanctum, zingiber officinale, cinnamomum zeylanicum, withania somnifera, curcuma longa, tinospora cordifolia, piper nigrum, elettaria cardamomum.
Nardostachys jatamansi (Nardostachys jatamansi)
Właściwości:
- Uspokajające: Pomaga w redukcji stresu i niepokoju.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwbólowe: Może pomóc w łagodzeniu bólu, zwłaszcza w bólach głowy i bólach mięśniowych.
- Stymulujące: Poprawia koncentrację i pamięć.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zastosowanie:
- Leczenie zaburzeń nerwowych, takich jak stres i lęk.
- Leczenie bólów głowy i migren.
- Poprawa funkcji poznawczych i pamięci.
2. Ocimum sanctum (Tulsi, Święta bazylia)
Właściwości:
- Adaptogenne: Pomaga organizmowi przystosować się do stresu.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Immunomodulujące: Wspiera układ odpornościowy.
- Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Redukcja stresu i lęku.
- Wzmacnianie odporności.
- Leczenie infekcji dróg oddechowych.
- Wspomaganie zdrowia serca.
3. Zingiber officinale (Imbir)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwbólowe: Pomaga w łagodzeniu bólu, zwłaszcza w bólach mięśniowych i stawowych.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwmdłościowe: Pomaga w redukcji nudności i wymiotów.
- Stymulujące trawienie: Wspomaga procesy trawienne.
Zastosowanie:
- Leczenie problemów trawiennych, takich jak nudności i wzdęcia.
- Łagodzenie bólu mięśni i stawów.
- Poprawa krążenia krwi.
4. Cinnamomum zeylanicum (Cynamon)
Właściwości:
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwcukrzycowe: Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
- Antybakteryjne: Wspomaga zwalczanie infekcji.
Zastosowanie:
- Regulacja poziomu cukru we krwi.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Poprawa zdrowia serca i układu trawiennego.
5. Withania somnifera (Ashwagandha)
Właściwości:
- Adaptogenne: Pomaga w radzeniu sobie ze stresem i poprawia odporność organizmu.
- Uspokajające: Redukuje lęk i poprawia jakość snu.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Wzmacniające: Poprawia ogólną kondycję fizyczną i psychiczną.
Zastosowanie:
- Leczenie stresu i lęku.
- Wspomaganie funkcji poznawczych.
- Poprawa jakości snu i ogólnego samopoczucia.
6. Curcuma longa (Kurkumina)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwbólowe: Pomaga w łagodzeniu bólu, szczególnie w stanach zapalnych.
- Poprawa trawienia: Wspomaga zdrowie układu pokarmowego.
Zastosowanie:
- Leczenie stanów zapalnych i bólów stawowych.
- Poprawa zdrowia układu pokarmowego.
- Wspomaganie zdrowia skóry.
7. Tinospora cordifolia (Guduchi)
Właściwości:
- Immunomodulujące: Wzmacnia układ odpornościowy.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Detoksykacyjne: Pomaga w oczyszczaniu organizmu.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zastosowanie:
- Wzmacnianie odporności.
- Leczenie stanów zapalnych.
- Oczyszczanie organizmu z toksyn.
8. Piper nigrum (Pieprz czarny)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Wspomagające trawienie: Stymuluje wydzielanie soków trawiennych.
- Przeciwbakteryjne: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Poprawa trawienia i leczenie problemów żołądkowych.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Wspomaganie zdrowia serca.
9. Elettaria cardamomum (Kardamon)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Stymulujące trawienie: Wspomaga procesy trawienne i łagodzi wzdęcia.
- Przeciwbakteryjne: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Leczenie problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i niestrawność.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Poprawa ogólnego samopoczucia.
Waga
100 g luźnej herbaty
Zalecana dawka
2 - 3 filiżanki dziennie
Przygotowanie
Przygotowując herbatkę 1 łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) zaparzamy wrzącą wodą i pozostawiany na 10 minut do naciągnięcia lub gotujemy przez 3-5 minut.
Komentarze
Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.