Maricha Everest ayurveda
Maricha 100g
Ayurveda everest
Skład
nardostachys jatamansi, ocimum sanctum, zingiber officinale, cinnamomum zeylanicum, withania somnifera, curcuma longa, tinospora cordifolia, piper nigrum, elettaria cardamomum.
Nardostachys jatamansi (Nardostachys jatamansi)
Właściwości:
- Uspokajające: Pomaga w redukcji stresu i niepokoju.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwbólowe: Może pomóc w łagodzeniu bólu, zwłaszcza w bólach głowy i bólach mięśniowych.
- Stymulujące: Poprawia koncentrację i pamięć.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zastosowanie:
- Leczenie zaburzeń nerwowych, takich jak stres i lęk.
- Leczenie bólów głowy i migren.
- Poprawa funkcji poznawczych i pamięci.
2. Ocimum sanctum (Tulsi, Święta bazylia)
Właściwości:
- Adaptogenne: Pomaga organizmowi przystosować się do stresu.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Immunomodulujące: Wspiera układ odpornościowy.
- Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Redukcja stresu i lęku.
- Wzmacnianie odporności.
- Leczenie infekcji dróg oddechowych.
- Wspomaganie zdrowia serca.
3. Zingiber officinale (Imbir)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwbólowe: Pomaga w łagodzeniu bólu, zwłaszcza w bólach mięśniowych i stawowych.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwmdłościowe: Pomaga w redukcji nudności i wymiotów.
- Stymulujące trawienie: Wspomaga procesy trawienne.
Zastosowanie:
- Leczenie problemów trawiennych, takich jak nudności i wzdęcia.
- Łagodzenie bólu mięśni i stawów.
- Poprawa krążenia krwi.
4. Cinnamomum zeylanicum (Cynamon)
Właściwości:
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwcukrzycowe: Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
- Antybakteryjne: Wspomaga zwalczanie infekcji.
Zastosowanie:
- Regulacja poziomu cukru we krwi.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Poprawa zdrowia serca i układu trawiennego.
5. Withania somnifera (Ashwagandha)
Właściwości:
- Adaptogenne: Pomaga w radzeniu sobie ze stresem i poprawia odporność organizmu.
- Uspokajające: Redukuje lęk i poprawia jakość snu.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Wzmacniające: Poprawia ogólną kondycję fizyczną i psychiczną.
Zastosowanie:
- Leczenie stresu i lęku.
- Wspomaganie funkcji poznawczych.
- Poprawa jakości snu i ogólnego samopoczucia.
6. Curcuma longa (Kurkumina)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Przeciwbólowe: Pomaga w łagodzeniu bólu, szczególnie w stanach zapalnych.
- Poprawa trawienia: Wspomaga zdrowie układu pokarmowego.
Zastosowanie:
- Leczenie stanów zapalnych i bólów stawowych.
- Poprawa zdrowia układu pokarmowego.
- Wspomaganie zdrowia skóry.
7. Tinospora cordifolia (Guduchi)
Właściwości:
- Immunomodulujące: Wzmacnia układ odpornościowy.
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Detoksykacyjne: Pomaga w oczyszczaniu organizmu.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zastosowanie:
- Wzmacnianie odporności.
- Leczenie stanów zapalnych.
- Oczyszczanie organizmu z toksyn.
8. Piper nigrum (Pieprz czarny)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Wspomagające trawienie: Stymuluje wydzielanie soków trawiennych.
- Przeciwbakteryjne: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Poprawa trawienia i leczenie problemów żołądkowych.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Wspomaganie zdrowia serca.
9. Elettaria cardamomum (Kardamon)
Właściwości:
- Przeciwzapalne: Łagodzi stany zapalne.
- Przeciwutleniające: Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Stymulujące trawienie: Wspomaga procesy trawienne i łagodzi wzdęcia.
- Przeciwbakteryjne: Pomaga w zwalczaniu infekcji.
Zastosowanie:
- Leczenie problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i niestrawność.
- Leczenie infekcji bakteryjnych.
- Poprawa ogólnego samopoczucia.
Waga
100 g luźnej herbaty
Zalecana dawka
2 - 3 filiżanki dziennie
Przygotowanie
Przygotowując herbatkę 1 łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) zaparzamy wrzącą wodą i pozostawiany na 10 minut do naciągnięcia lub gotujemy przez 3-5 minut.
Komentarze
Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.



