Łodyga wiśni ( ogonki)
Szypułki wiśni ( ogonki)
Najwięcej wartości odżywczych posiadają ogonki. Znajdziemy w nich takie sole mineralne, jak mangan, miedź i potas, a także witaminy (witamina A, B2 i C) i mnóstwo antyoksydantów. Ta część wiśni to również źródło antocyjanów o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. Przygotowany z ogonków wiśni napar to źródło olejków eterycznych i soli potasu, które działają antyobrzękowo, przeciwzapalnie, oczyszczająco i uspokajająco. Regularne picie takiej mikstury obniża poziom cholesterolu, leczy zaparcia, zapobiega infekcjom pęcherza moczowego, działa przeciwbólowo, poprawia trawienie, a także zapobiega zatorom.
Sposób przygotowania naparu:
Od umytych wiśni odrywamy szypułki i osuszamy je ręcznikiem. Następnie garść ogonków wrzucamy do 1 litra wrzącej wody. Gotujemy je przez ok. 10 minut, po czym pozostawiamy pod przykryciem na całą noc. Gotowy napar należy pić 2 razy dziennie (najlepiej rano i wieczorem) w porcjach po 100 ml.
Komentarze
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.