Imbir kandyzowany drobna kostka
Imbir kandyzowany kostka 100g
Producent: Rafex
Właściwosci:
Główną substancją czynną kłącza imbiru jest olejek eteryczny (do 3,3%) złożony w głównej mierze z zingiberolu, zingiberenu, citreolu, bisabolenu, borneolu, citralu, cineolu i kamfenu. Ponadto w surowcu obecne są żywice (gingerol i ziniferon – odpowiedzialne za specyficzny smak przyprawy), szogaole, liczne węglowodany, witaminy (C, B1, B2, B6, kwas pantotenowy, foliany, witaminy E i K, ) oraz minerały (wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan i selen).
Świeże kłącze imbiru pokryte jest gładką skórką w kolorze od kremowego do jasnego brązu, okrywającą soczysty, lecz pełen włókien miąższ o jasno żółtej barwie. Suszone - traci swą mięsistość, zachowując przy tym pełnię swoich właściwości. Wyróżnia się ciepłym, słodkim aromatem i cierpkim, bardzo pikantnym smakiem. W postaci mielonej może być przechowywane przez dłuższy czas bez ryzyka wywietrzenia. Zmiana barwy na jaśniejszą (może zachodzić pod wpływem słońca) nie stanowi wady produktu.
Sposób użycia:
Imbir w kawałkach można spożywać na surowo prosto z opakowania. Ponadto doskonale sprawdza się do przygotowywania rozgrzewających herbatek z dodatkiem cytryny, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Suszony imbir stosowany jest w wypiekach szczególnie pierniczków czy ciasteczek korzennych, a także do przygotowywania konfitur oraz kompotów. Imbir suszony też aromatycznym dodatkiem do grzanego wina i piwa.
Komentarze
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.