Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Prawoślaz korzeń

Cena:9.00PLN
Netto:7.32PLN(Vat 23%)
Posiadamy na stanie:2
Do koszyka

Prawoślaz korzeń 100g

Producent: Rafex

 

Właściwości:

Prawoślaz korzeń (Althaea officinalis) jest rośliną z rodziny ślazowatych, która ma wiele właściwości leczniczych. Oto kilka głównych właściwości prawoślazu korzenia:

  1. Łagodzi podrażnienia gardła i kaszel: Prawoślaz korzeń zawiera substancje śluzowe, które tworzą ochronną warstwę na błonach śluzowych gardła. Działa łagodząco na podrażnienia, łagodzi kaszel i może pomóc w łagodzeniu objawów suchego kaszlu, krtani lub zapalenia gardła.

  2. Wspomaga leczenie zapaleń żołądka i wrzodów: Substancje śluzowe obecne w korzeniu prawoślazu tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka, co może pomóc w łagodzeniu zapaleń i wrzodów żołądka.

  3. Działa przeciwzapalnie: Prawoślaz korzeń zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Może być stosowany zewnętrznie w postaci okładów lub maści na skórę w celu złagodzenia stanów zapalnych, takich jak oparzenia lub rany.

  4. Łagodzi dolegliwości trawiennego: Prawoślaz korzeń może być stosowany jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak ból brzucha, wzdęcia czy niestrawność.

  5. Działa łagodząco na skórę: Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i łagodzące, prawoślaz korzeń może być stosowany w celu złagodzenia podrażnień skóry, oparzeń, owrzodzeń czy łagodzenia objawów łuszczycy.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Odwar z prawoślazu – 1 łyżka sproszkowanych suszonych korzeni zalewa się szklanką wody i odstawia się na godzinę . potem należy odwar zagotować a po przecedzeniu pić 2-3 razy dziennie jako osłonkę dla żołądka. Prawoślaz w kuchni: w średniowieczu prawoślaz był składnikiem dań kuchni egipskiej, greckiej, chińskiej, syryjskiej i rzymskiej. Po ugotowaniu i usmażeniu z cebulą na maśle, korzeń prawoślazu uważany jest za wyśmienite danie.

 

 

 

Komentarze

Komentarze nie muszą być potwierdzane zakupem.
Ale wykrywamy i usuwamy fałszywe treści, gdy je zidentyfikujemy.
Komentarz
Ocena: